Doorgaan naar hoofdcontent
Mazda Motor Belgium NL FAQ

Waar moet ik aan denken bij het kiezen van een laadpaal?

De laadsnelheid van een elektrische auto is afhankelijk van drie factoren: het laadvermogen dat de batterij van de auto maximaal kan hebben, het vermogen dat het laadpunt kan leveren en de aansluiting in de meterkast. De zwakste schakel bepaalt de uiteindelijke laadsnelheid.

Om de juiste keuze te kunnen maken, moet je dus weten met welk vermogen de batterij van de auto maximaal kan worden opgeladen met wisselstroom (AC). Dat kan per model verschillen. Op basis hiervan kies je het laadvermogen van het laadpunt dat het beste past bij het laadvermogen van de auto en de aansluiting in de meterkast (1-fase of 3-fase). Elke meterkast beschikt over een 1-fase aansluiting. Afhankelijk van de aardlekautomaat (16A of 32A) en het verbruik van andere gebruikers kan dan met een vermogen van 3,7 of 7,4 kW worden geladen.

Als je wilt laden met een hoger vermogen dan 7,4 kW,  als de batterij van de auto daarvoor geschikt is, moet de meterkast voorzien zijn van een 3-fase aansluiting. Deze aansluiting werkt met krachtstroom (3x230V/400V). Afhankelijk van de aardlekautomaat (16A of 32A) kan dan met een vermogen van circa 11 of 22 kW worden geladen. Veel moderne woningen en kantoorpanden hebben standaard al een 3-fase aansluiting. Zo niet, dan kan dat door de netbeheerder worden aangelegd.

Verder kun je kiezen tussen een ‘dom’ laadpunt en een ‘slim’ laadpunt. Een dom laadpunt geeft geen inzicht in wat er met je laadsysteem gebeurt. Dat is niet handig als bijvoorbeeld de laadkosten vergoed moeten worden door je werkgever. Bij een slim laadpunt kan dit automatisch worden geregeld.

Sommige laadpunten houden ook steeds het totale elektriciteitsverbruik in huis of op kantoor in de gaten en passen daar de laadsnelheid van je elektrische auto op aan (‘load-balancing’). Hiermee  wordt de hoofdaansluiting in de meterkast beschermd. Niet alle slimme laadpunten kunnen balanceren en sommige domme laadpunten juist weer wel. Ook iets om rekening mee te houden dus.

Tot slot kun je kiezen voor een laadpunt dat aan een paal bevestigd is of aan een muur gemonteerd moet worden (wallbox).

  • Was dit artikel nuttig?